Skip to main content

Sfaturi pentru a crea un eveniment ecologic, prietenos cu mediul și clima

Descărcați manualul

De ce ar trebui să luați în considerarea protejarea naturii și climei, atunci când organizați un eveniment?

Toate tipurile de evenimente necesită multe resurse ca apă, energie și materiale și generează deșeuri și emisii de gaze cu efect de seră. Dacă vă planificați evenimentul luând în considerare mediul și clima, puteți reduce efectele nocive ale acestuia! Totuși, nu există o formulă magică pentru ca un festival, o conferință, un eveniment sportiv sau un alt eveniment să fie complet inofensiv pentru natură și mediu. Cu toate acestea, ar trebui să încercăm să realizăm acest lucru ori de câte ori putem! De ce?

Schimbările climatice rapide sunt o problemă creată de om, care a devenit pentru noi toți, cea mai mare provocare a secolului XXI. Gazele cu efect de seră (în special dioxidul de carbon, CO2) din atmosferă blochează reflectarea căldurii solare înapoi în spațiu, ceea ce înseamnă că toată căldura rămâne pe Pământ, încălzindu-l pe acesta. Acest proces are un efect negativ asupra naturii (secete, incendii de pădure, inundații, indisponibilitatea apei dulci etc.), creează provocări sociale (amenințări la adresa asistenței medicale publice, în special pentru grupurile vulnerabile), periclitează diverse teritorii, etc.

Acest lucru înseamnă că fiecare acțiune pe care o întreprindem pentru protejarea naturii și a climei reprezintă un pas important în direcția stopării schimbărilor climatice! Acest lucru include, de asemenea, modul în care planificăm și organizăm evenimente: de la sărbătorirea zilelor de naștere cu prietenii până la uriașe festivaluri de muzică. Din punct de vedere al naturii și al climei, industria evenimentelor ocupă o poziție specială, deoarece implică câteva activități care produc emisii de CO2. Trebuie să întrețineți locul unde se desfășoară evenimentul, să furnizați energie pentru iluminat, sunet și alte necesități; trebuie să asigurați catering-ul, transportul, cazarea.

Ideile legate de modul de organizare sustenabilă a evenimentelor au fost cercetate, promovate și puse în aplicare de mult timp. Organizațiile ecologiste, organizatorii de evenimente și diverse întreprinderi sunt interesați de aceste practici, iar în prezent ele se bucură de reprezentație mediatică. Având în vedere acest lucru, în cadrul proiectului nostru „Game On! Don’t Let Climate Change End the Game”, partenerul Latvian Fund for Nature, a elaborat un ghid pentru organizarea unui eveniment care să respecte natura și clima. Ghidul se bazează pe experiența lor și pe cunoștințele experților. Sperăm ca recomandările lor să servească drept motivație pentru a evalua toate aspectele legate de modul în care sunt organizate și desfășurate evenimentele și să contribuie la acordarea unei mai mari atenții pentru a le schimba!

S-a creat acest ghid ținând cont în principal de nevoile și efectele festivalurilor în aer liber. Cu toate acestea, multe dintre recomandările sale vor fi utile și pentru alte tipuri de evenimente, deoarece abordează multe dintre provocările cu care se confruntă organizatorii de concerte, conferințe, nunți sau evenimente sportive. Aceste sugestii vor fi utile atât pentru organizatorii de evenimente, cât și pentru diverse alte părți implicate: artiști, furnizori de servicii de catering, comercianți cu amănuntul, firme de curățenie și de transport, personal tehnic, proprietari de spații, specialiști în comunicare, sponsori și municipalitățile în care au loc evenimentele.

Îmbunătățirile în ceea ce privește performanța climatică pot lua diferite forme: unii oameni vor fi mai deschiși la reducerea cantității de deșeuri, în timp ce alții ar putea începe să se gândească la cum să economisească energie electrică. Organizatorii de evenimente ar putea să se concentreze asupra creării unei rețele de transport ecologice, iar anumiți organizatori de evenimente în aer liber ar putea nu numai să aibă grijă să nu lase deșeuri în zonă, ci să se și străduiască să familiarizeze publicul cu natura locală. Puteți alege un anumit aspect sau câte puțin din fiecare și să vă concentrați pe ceea ce puteți realiza!

Organizarea unui eveniment este un proces complex și divers, în care se pot distinge cinci aspecte principale pe care ar trebui să le aveți în vedere la planificare și organizare: catering, deșeuri, energie și apă, transport și locație. Recomandările sunt grupate în funcție de aceste aspecte.

 

Alimentele pe care le consumăm au un efect semnificativ asupra mediului. Utilizarea resurselor de teren și de apă este doar un exemplu al impactului pe care îl creăm. Trebuie să fim atenți și la sistemul modern de producție alimentară, să luăm măsuri pentru a avea o influență cât mai mică asupra climei și a naturii. Organizatorii pot oferi participanților și oaspeților lor opțiuni și mai ecologice. Aceasta este o oportunitate de a crea mai puține deșeuri, precum și pentru a reduce consumul de resurse și emisiile de CO2 pe care le generează producția de alimente.

Impactul alimentelor asupra mediului trebuie luat în calcul cu tot ceea ce se întâmplă cu alimentele înainte de a ajunge la eveniment, inclusiv creșterea culturilor, dezvoltarea terenului agricol (care poate fi fost anterior o zonă naturală), fertilizarea acestuia, tratarea cu pesticide, transportul și ambalarea alimentelor în sine.

Evenimentele generează diferite tipuri de deșeuri. Cantitatea relativă a diferitelor tipuri de deșeuri depinde de tipul, durata și locația evenimentului. De exemplu, în cazul în care evenimentul are mai multe scene, amenajarea acestora poate produce o cantitate mare de deșeuri. Deșeurile sunt foarte vizibile, spre deosebire, de exemplu, de emisiile de CO2, pe care nu le puteți vedea. Acesta este unul dintre motivele pentru care primii pași pe care organizatorii de evenimente îi fac pentru a realiza evenimente mai ecologice sunt legați de reducerea cantității de deșeuri.

Cel mai simplu mod de a reduce risipa este de a aborda cauzele. Cu cât aveți mai puține lucruri, cu atât mai puține deșeuri veți produce.

Energia și apa sunt doi factori importanți în ceea ce privește resursele și mediul înconjurător.

În timpul evenimentelor, aveți nevoie de energie pentru iluminat și sonorizare, precum și pentru gătit și depozitarea alimentelor și băuturilor. Filmarea unui eveniment, stocarea înregistrărilor, procesarea sau difuzarea acestora necesită, de asemenea, energie, astfel încât, chiar dacă invitații participă online, acest lucru nu exclude consumul de energie sau emisiile de CO2.

Pe de altă parte, aveți nevoie de apă pentru a susține viața, pentru bunăstarea socială și economică, pentru a proteja și conserva ecosistemele. Pe măsură ce populația globală crește, crește și consumul de apă. Există regiuni mai aride din lume în care deficitul de apă devine tot mai pronunțat, iar în multe locuri, oamenii au deja dificultăți în a avea acces la apă potabilă curată. Oamenii din România nu resimt lipsa apei, dar consumul acesteia este supus reducerii impactului diferiților factori de mediu.

Dacă evenimentul Dvs. are loc în aer liber, trebuie să aduceți cumva apa acolo, ceea ce necesită energie și muncă. În funcție de utilizarea preconizată, aceasta trebuie apoi predată pentru tratare, ceea ce reprezintă un serviciu plătit. Trebuie să încălziți apa, atât în interior, cât și în exterior, ceea ce necesită multă energie, motiv pentru care este atât de important să nu risipim apa, o resursă pentru care cheltuim energie și bani, generând în cele din urmă mai multe emisii de CO2. Există, de asemenea, o chestiune de etică: ar trebui să fim neglijenți folosind ceea ce avem în prezent din abundență? Nu ar trebui, bineînțeles. În plus, schimbările actuale ale climei anunță evenimente meteorologice extreme mai frecvente. În timp ce cantitatea totală de apă va rămâne probabil suficientă, sunt foarte posibile perioadele locale de secetă.

Transportul joacă un rol vital în societatea noastră, iar disponibilitatea și eficiența acestuia afectează în mod direct calitatea vieții noastre. În același timp, contribuie la schimbările climatice, la poluarea aerului și ocupă mult spațiu.
De exemplu, în 2016, 26% din totalul gazelor cu efect de seră generate în Letonia au provenit din sectorul transporturilor. Dintre acestea, 91,3% proveneau de la vehiculele rutiere.

Regula de aur este: cu cât călătoriți mai puțin, cu atât mai bine!

Un eveniment începe cu o idee pe care ați dori să o puneți în aplicare. Pasul care urmează în mod firesc este de a găsi locația.

Din punct de vedere geografic, o locație ideală pentru un eveniment poate fi atinsă pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, de majoritatea participanților și invitaților evenimentului. Este ușor de accesat de către furnizorii și comercianții cu amănuntul implicați în eveniment. Un loc de desfășurare ideal în interior este eficient din punct de vedere energetic, unde căldura nu se disipează rapid în aer, unde puteți regla încălzirea în funcție de necesități, unde pentru iluminat se folosesc lămpi cu LED, unde echipamentele eficiente din punct de vedere energetic de clasa A sunt utilizate inteligent, unde puteți deschide o fereastră pentru ventilație și unde aveți acces zilnic la containere pentru sortarea deșeurilor. Locuri în care plătiți separat pentru ceea ce consumați și generați – apă, căldură, electricitate, deșeuri – în loc să aveți pachete all-inclusive, deoarece perspectiva de a fi facturat mai mult poate încuraja toate părțile implicate să fie mai chibzuite.

Cu toate acestea, în realitate, clădirea poate fi modernă și eficientă din punct de vedere energetic, dar să se afle într-un loc în care nu circulă transportul public. Locul de desfășurare ar putea fi accesibil cu trenul, dar este vechi și poate fi încălzit greu și costisitor. Iar dacă trebuie să organizați un eveniment de amploare, se poate întâmpla ca în țară să existe doar câteva locații în care acesta să poată avea loc, ceea ce înseamnă că toate celelalte cerințe devin complet irelevante, pentru că pur și simplu nu aveți de ales.

Cum să vă organizați evenimentul astfel încât să fie prietenos cu natura și cu clima?

Atunci când vă decideți să organizați un eveniment care să respecte natura și clima, stabiliți mai întâi cine din echipa dumneavoastră va fi responsabil de punerea în aplicare a principiilor ecologice. O singură persoană ar putea fi suficientă pentru a supraveghea totul în cadrul unui eveniment mai mic. În alte situații, atribuțiile pot fi împărțite, desemnând o persoană care să se asigure că serviciul de catering este ecologic, dând altcuiva sarcina de a se ocupa de gestionarea deșeurilor, în timp ce un alt coleg ar putea să se asigure că există suficientă energie electrică, dar că nu se irosește nimic din ea.

În timpul evenimentului și, mai ales, la sfârșitul acestuia, ar trebui să măsurați și să înregistrați cantitatea de resurse consumate și de deșeuri produse – toate notițele și estimările vă vor ajuta să faceți alegeri mai sustenabile data viitoare! De exemplu, puteți calcula cu aproximație cât CO2 este produs pe invitat sau participant. Emisiile aproximative de CO2 create de evenimente pot fi calculate aici.

Creați o listă de verificare pentru evenimentul Dvs. ca prim pas al planificării, asigurându-vă că evenimentul este ecologic, prietenos cu natura și cu clima! Introduceți parametri evenimentului pe care îl planificați pentru a vedea sugestiile de care trebuie să țineți cont în fiecare dintre cele cinci aspecte principale ale evenimentului. De asemenea, puteți descărca liste de verificare pentru fiecare dintre aceste aspecte. Toate recomandările sunt, de asemenea, incluse în manualul pentru evenimente ecologice!