Skip to main content

Tippek környezet- és klímabarát események megszervezéséhez

Kézikönyv letöltése

Miért szervezd az eseményedet környezet- és klímabarát módon?

Minden eseményhez szükség van vízre, energiára és különböző  alapanyagokra, továbbá minden esemény hulladékot és üvegházhatású gázokat termel. Ha természet- és klímabarát rendezvényt tervezel, akkor annak csökkentheted káros hatásait! Habár nincs varázsfőzet arra, hogy egy fesztivál, konferencia, sportverseny vagy más esemény megszervezése teljesen ártalmatlan legyen a természetre vagy a környezetre, viszont, amikor csak tudunk, próbáljunk erre törekedni! S hogy miért?

A gyors klímaváltozás egy ember okozta probléma, amely mindannyiunk számára a 21. század legnagyobb kihívásává vált. Az üvegházhatású gázok (leginkább a széndioxid (CO2)) gátolják a napenergia visszaverődését a világűrbe, ami azt jelenti, hogy az a légkörben marad, és melegíti a Földet. Ez a folyamat hatással van a természetre (aszályok, erdőtüzek, árvizek, friss vízhez jutás stb.), társadalmi kihívásokat okoz (például a közegészségben, különösen a veszélyeztetett csoportok számára), különféle területeket veszélyeztet stb. 

Ez azt jelenti, hogy minden természet- és klímatudatos viselkedés jelentős lépés a klímaváltozás megfékezésére! Ebbe az is beletartozik, miként tervezzük és szervezzük eseményeinket a barátokkal ünnepelt szülinaptól kezdve az óriási közösségi zenei fesztiválokig. A természet és a klíma szempontjából a rendezvény iparnak komoly felelőssége van, mivel olyan tevékenységek szervezésével és lebonyolításával foglalkozik, amelyek CO2-kibocsátással járnak. Karban kell tartani a rendezvény helyszínét, áramra van szükség a világításhoz, a hangtechnikához és más szükségletekhez, és biztosítani kell az étkeztetést, közlekedést, lakhatást.

A természet- és klímabarát rendezvényszervezés mikéntjeire az ötleteket már egy jó ideje kutatják, sőt reklámozzák és meg is valósítják azokat. Környezetvédelmi szervezetek, rendezvényszervezők és különféle vállalkozások érdeklődnek e praktikák után, és jelenleg komoly figyelmet kapnak a médiában is. Ennek tükrében „Game on! ! Ne hagyd, hogy a klímaváltozás nyerjen!” projektünk részeként a Lett Természetvédelmi Alap összeállított egy útmutatót arról, miként lehet természet- és klímabarát rendezvényt szervezni ami saját tapasztalatokon és szaktudás alapszik. Reméljük, hogy e kézikönyv ajánlásai ösztönzőleg hatnak a rendezvények szervezésének és lebonyolításának minden oldaláról történő értékeléséhez, és segítenek nagyobb figyelmet fordítani a változtatásra!

Az útmutatót leginkább a szabadtéri fesztiválok szükségleteit és hatásait figyelembe véve alkottuk meg. Ám e könyv több ajánlása is hasznos lehet más rendezvényekhez, mivel sok olyan kihívással foglalkozik, amellyel koncertek, konferenciák, esküvők és sportversenyek szervezői is szembenéznek. Ezek a tanácsok hasznosak lehetnek a rendezvényszervezők és a résztvevők számára egyaránt: előadóknak, vendéglátóknak, kiskereskedőknek, takarító- és szállítási vállalkozóknak, a műszaki személyzetnek, a helyszínek tulajdonosainak, kommunikációs szakértőknek, szponzoroknak és a helyszínhez tartozó hatóságoknak. 

A klímavédelemben való fejlődés több alakot is ölthet: néhány ember arra lesz nyitottabb, hogy csökkentse a hulladékmennyiséget, míg mások azon gondolkodnak el, hogy miként tudnak áramot spórolni. A rendezvényszervezők fókuszálhatnak arra, hogy környezetbarát közlekedési hálózatot alakítsanak ki, egyes szabadtéri rendezvényszervezők pedig nemcsak arra ügyelhetnek majd, hogy ne maradjon szemét a területen, hanem dolgozhatnak azon is, hogy az embereket megismertessék a helyi jellegű természeti értékekkel. E könyvet olvasva választhatsz egy saját területet magadnak, amit tökéletesítesz, de megvalósíthatsz minden javaslatból is egy keveset, arra összpontosítva, amit meg tudsz tenni!

Egy rendezvény megszervezése összetett és többrétegű folyamat, amelyben hat fő szempontot lehet megkülönböztetni, amelyeket érdemes figyelembe venni az alábbiak tervezésénél és szervezésénél: étkeztetés, hulladék, energia és víz, közlekedés és helyszín. Az ajánlásokat ezen szempontok szerint bontottuk fel.

 

Az étel, amit elfogyasztunk, jelentős hatással van a környezetre. A földterület és a vízforrások mértéktelen használata és kimerülése csak két példa az általunk okozott hatásokra. Tisztában kell lennünk a modern élelmiszertermelő rendszerekkel, és intézkedéseket kell tennünk annak érdekében, hogy minél kevesebb negatív hatással legyünk a klímára és a természetre.

Jó, ha a szervezők fel tudnak ajánlani az eseményen részt vevő vendégek számára környezetbarátabb lehetőségeket. Az egyik ilyen lehetőség, hogy az ételek előállítása során csökkentsük a hulladékot, a természeti források felelőtlen felhasználását vagy a CO2-kibocsátást.

Mindaz, ami az étellel történik – előállításától kezdve egészen a rendezvényre kerüléséig – kapcsolatban áll a környezettel: a termesztés során a termőföld (amely korábban akár természetvédelmi terület is lehetett) kialakítása, a trágyázás, a növényvédő szerek használata, majd a szállítás és az étel csomagolása mind negatív hatással lehet környezetünkre.

A rendezvényeken többféle hulladék keletkezik. A különböző fajta hulladékok relatív mennyisége a rendezvény fajtájától, időtartamától és helyszínétől függ. Ha a rendezvény például több színpaddal rendelkezik, akkor azok felállítása során sok hulladék keletkezik.

A hulladék szemmel látható, nem úgy, mint például a CO2-kibocsátás, ami láthatatlan. Ez is az egyik oka annak, hogy a rendezvényszervezők első lépése egy még inkább környezetbarát rendezvény felé általában az, hogy megpróbálják csökkenteni a szervezés és a lebonyolítás során keletkező hulladék mennyiségét.

A hulladék keletkezését azzal tudjuk legegyszerűbben megakadályozni, ha tudjuk, mik a keletkezésének az okai . Minél kevesebb dolgunk, tárgyi eszközünk van, annál kevesebb hulladékot termelünk.

Nagyon sok olyan termék van a piacon, amelyekről gyártóik vagy forgalmazóik azt hirdetik, hogy varázslatos tulajdonságaik vannak, lebomlók, komposztálhatók, természetesek és környezetbarátok. A csomagolásokon olvasható ilyesfajta ígéretek azonban nem mindig jelentik azt, hogy a termék jobb is, mint bármelyik másik. Ahhoz, hogy megtudd, hogy egy bizonyos termék vagy csomagolóanyag valójában milyen mértékben komposztálható vagy hasznosítható újra, kérdezz meg egy hulladékgazdálkodással foglalkozó szakértőt.

Energia- és vízhasználásunk a két legfontosabb tényező abban a folyamatban, amelyből kirajzolódik, hogy mi történik természeti erőforrásainkkal és környezetünkkel.
A rendezvényeken szükséged van energiára a fényekhez és a hanghoz, mint ahogy a főzéshez, valamint az ételek és italok tárolásához is. Felvételt készíteni a rendezvényről, tárolni a felvételeket, feldolgozni vagy leadni őket szintén energiát igényel, így ha a vendégek online vesznek részt az eseményen, azzal nem gátolod meg az energiafelhasználást vagy a CO2-kibocsátást.

Ebben a fejezetben azt nézzük meg, miként tudjuk az energiafogyasztás mennyiségét csökkenteni saját rendezvényeinken, és hogyan tudunk jó tanácsokat adni másoknak is a helyzet javítására. Nem foglalkozunk azonban a digitális rendezvényekkel, mivel eddig viszonylag keveset vizsgálták őket, és kevés olyan, következetesen gyűjtött adat áll rendelkezésünkre, amelyekből bármilyen igazolt következtetést le lehetne vonni.

Az élethez, a társadalmi és környezeti jóléthez, az ökoszisztémák védelméhez és fenntartásához vízre van szükség. Ahogy nő a világ népessége, úgy nő a vízfogyasztás is. Vannak szárazabb területek a világon, ahol a vízhiány egyre súlyosabbá válik, és sok területen már most nehezen jutnak az emberek tiszta, friss vízhez. Az emberek hazánkban kevésbé érzik a víz hiányát, viszont egy rendezvényen a vízfogyasztás különböző környezeti tényezők hatásának csökkentésétől is függ.
Ha a rendezvény szabadtéri, akkor valahogy oda kell juttatni a vizet, ami energiát és munkát igényel. A tervezett felhasználástól függően a rendezvény vízgazdálkodását gyakran rá kell bíznunk egy fizetős szolgáltatóra. Fel kell melegíteni a vizet kint és bent is, ami nagyon sok energiát igényel, ezért is fontos, hogy ne pazaroljunk!

Egy etikai kérdés is kapcsolódik vízhasználatunkhoz: vajon használhatjuk-e gondtalanul a számunkra bőségesen rendelkezésre álló dolgokat? Természetesen ezt nem szabadna tennünk.

A klímaváltozás jelenlegi változásai arra engednek következtetni, hogy szélsőséges időjárási események egyre gyakrabban fordulnak majd elő. Míg a teljes vízmennyiség átlagosan elosztva elegendőnek bizonyul, helyenként és időszakonként azonban nagy a valószínűsége a komoly aszálynak.

Minél kevesebb utazás, annál jobb. Ha utaznod kell, használj tömegközlekedést, biciklit vagy rollert! Ha autóval mész valahová, győződj meg róla, hogy többen legyetek benne!

Jobb földön utazni, mint a levegőben. Ha repülsz, akkor azért tedd, mert több rendezvényt is meglátogatsz!
Ha vásárolsz, kerüld el a legforgalmasabb időszakokat, hogy csökkentsd közlekedésed hatását a környezetre, és ezzel se növeld a dugókat!
A személygépjárművek az európai közúti közlekedésből adódó teljes szén-dioxid-kibocsátás 60,6 százalékáért felelősek.

Egy rendezvény egy kivitelezendő ötlettel kezdődik. A következő lépés általában az, hogy merre legyen a helyszíne.

Földrajzi szempontból egy ideális rendezvény helyszínét gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel is el tudják érni a rendezvény résztvevői és vendégei, és könnyen megközelíthetik a beszállítók és a rendezvényen résztvevő kiskereskedők is.

Egy ideális benti helyszín energiahatékony, jól szigetelet, ahol a fűtés a szükségletek szerint könnyen állítható, ahol LED-lámpákat használnak a világításhoz, ahol okosan használják az A osztályú energiahatékony eszközöket, ahol ablakot lehet nyitni a szellőztetéshez, és ahol könnyen, mindennap hozzáférhetünk a szelektív hulladékgyűjtő tárolókhoz.

Az ideális rendezvényhelyszín olyan, ahol egy mindent magába foglaló általánycsomag helyett külön fizethetsz a fogyasztásért és a termelésért (víz, hő, áram, hulladék), hiszen az, hogy a fogyasztás alapján számláznak, minden érintett felet takarékosságra ösztönöz.


Olyan helyzet is előfordulhat, hogy az épület, amelyben a rendezvényt tartani szeretnéd, modern és energiahatékony, de olyan helyen van, ahova nem jár tömegközlekedési eszköz. Az is megtörténhet, hogy a helyszínt ugyan meg lehetne közelíteni vonattal, de az épület maga öreg, emiatt nehéz és bonyolult kifűteni. Az is előfordulhat, hogy ha egy nagyobb szabású rendezvényt kell létrehoznod, akkor csak néhány helyszín megfelelő erre az országban, ez pedig azt jelenti, hogy a többi fenti kikötés ez esetben teljesen értelmét veszti, mivel egyszerűen nincs választásod a helyszín kapcsán.

Hogyan szervezz természet- és klímabarát rendezvényt?

Amikor eldöntöd, hogy természet- és klímabarát rendezvényt tartasz, előszöris azt szükséges kitalálni, a csapatból ki lesz felelős a zöld alapelvek megvalósításáért. Kisebb esemény esetén mindennek a felügyeletére egy fő elég lehet. Más esetekben a felelősségek megoszthatók, egy felelős személy kijelölhető, hogy biztosítsa a zöld vendéglátást, másnak kiadhatóak a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatok, míg egy másik kolléga biztosíthatja, hogy legyen elég elektromos áram, de pazarlás ne történjen.

Az esemény alatt és kifejezetten a végén szükséges az elfogyasztott erőforrások és termelt hulladékok mérése és az eredmények feljegyzése – minden jegyzet és becslés segít legközelebb még fenntarthatóbb döntéseket hozni a következő alkalommal. Például nagyjából kiszámolható, hogy vendégenként vagy résztvevőnként mennyi szén-dioxid termelődik. Az események által hozzávetőlegesen termelt szén-dioxid mennyisége ITT kiszámítható.

A tervezés első lépéseként készíts ellenőrzőlistát, hogy biztos lehess abban, hogy természet- és klímabarát! A tervezett rendezvény paramétereit rögzítheted, hogy a rendezvény mind az öt fő szempontja tekintetében javaslatokat kaphass. Minden szemponthoz letölthető ellenőrzőlista is. A természet- és klímabarát esemény kézikönyvben minden ajánlás megtalálható.