Skip to main content

Tippek környezet- és klímabarát események megszervezéséhez

Kézikönyv letöltése

Miért szervezd az eseményedet környezet- és klímabarát módon?

Bármilyen méretű esemény sok vizet, energiát és más anyagokat igényel, valamint hulladékokat termel és üvegházhatású gázok kibocsátását okozza. Környezet- és klímabarátra tervezett eseménnyel, csökkenthetőek a káros következmények! Nem létezik azonban semmilyen mágikus megoldás arra, hogy a környezetre és a természetre teljesen ártalmatlanná lehessen tenni egy fesztivált, konferenciát, sportrendezvényt vagy bármilyen más eseményt. Meg kell azonban próbálnunk, amikor csak lehet! Miért?

A gyors klímaváltozás egy olyan ember okozta probléma, ami a 21. század legnagyobb kihívásává vált mindannyiunk számára. A légkörben jelenlévő üvegházhatású gázok (főként a szén-dioxid, CO2) blokkolják a nap melegének visszaverődését az űrbe, ami azt jelenti, hogy a hő a Földön marad, felmelegítve azt. Ez a folyamat hatással van a természetre (aszályok, erdőtüzek, árvizek, friss víz elérhetősége stb.), társadalmi kihívásokat okoz (egészségügyet érő fenyegetések, különösen a kiszolgáltatott csoportok számára), különféle területeket fenyegetnek, stb.

Ez azt jelenti, hogy minden természet- és klímatudatos lépés, amit teszünk egy jelentős lépés a klímaváltozás megfékezése felé! Ebbe beletartozik az is, hogy hogyan tervezünk és szervezünk eseményeket a szülinapi ünnepségektől hatalmas zenei fesztiválokig. A természet- és klíma szempontjából a rendezvényiparnak speciális a helyzete, mert együtt jár néhány olyan tevékenységgel, ami szén-dioxidot termel: az esemény helyszínének karbantartása, a világításhoz, hangosításhoz és egyebekhez szükséges energiaellátás, a vendéglátás, szállítási feladatok, közlekedés, szállás biztosítása.

Már jóideje kutatják, népszerűsítik és használják a rendezvények természet- és klímabaráttá téteIére vonatkozó elgondolásokat. Környezetvédelmi szervezetek, rendezvényszervezők és különböző vállalkozások érdekeltek ezekben a megoldásokban, amik jelenleg a média figyelmét élvezik.
Tekintettel erre, a ‘Game On! Don’t Let Climate Change End the Game’ (Rajta! Ne hagyd, hogy a klímaváltozás véget vessen a játéknak) nevű projektünk részeként mi, a Lett Természetvédelmi Alap (Latvian Fund for Nature), összeállítottunk egy útmutatót arra vonatkozóan, hogyan lehet természet- és klímabarát rendezvényt szervezni, ami a tapasztalatainkon és szakértők ismeretein alapul. Reméljük, hogy az útmutató ajánlásai motivációt adnak a rendezvényszervezés és lebonyolítás teljeskörű felméréséhez és segítenek figyelmet fordítani a változtatásra!

Az útmutatót elsősorban a szabadtéri fesztiválok igényeit és hatásait szem előtt tartva készítettük el, számos ajánlása azonban hasznos más típusú események esetén is, mivel érint sok kihívást, amivel a koncertek, konferenciák, esküvők vagy sportesemények szervezői szembesülhetnek. Az ajánlások nem csak a rendezvényszervezőknek, hanem különböző más érintetteknek (előadók, vendéglátók, kereskedők, takarító- és szállítócégek, technikai személyzet, helyszín tulajdonosa, kommunikációs szakemberez, szponzorok, érintett önkormányzatok) is hasznosak.

A klímavédelem érdekében való fejlesztéseknek sok iránya lehet: néhányan nyitottabbak a hulladékmennyiség csökkentésére, mások inkább azon gondolkodnak el, hogyan tudnának energiát spórolni. Rendezvényszervezők összpontosíthatnak környezetbarát közlekedési hálózat kiépítésére vagy nem csak arra figyelhetnek, hogy ne maradjon szemét a rendezvény területén, de megismertethetik a helyi természetet a résztvevőkkel. Választható egy speciális terület vagy az összes területről néhány szempont arra fókuszálva, ami elérhető!

Az eseményszervezés egy komplex folyamat, amelyben öt fő szempont különböztethető meg, amiket a tervezés és szervezés során figyelembe kell venni: vendéglátás, hulladékok, energia- és vízellátás, közlekedés és elhelyezkedés. Vessünk egy pillantást mindegyikre, hogy kiderüljön, miért fontosak egy környezetvédő szemszögéből!

 

Az élelmiszereknek, amiket fogyasztunk jelentős hatásuk van a környezetre. A földterületek és vízkészletek használata csak egy példa az általuk okozott hatásokra, de ismernünk kell a modern élelmiszer-előállítási rendszereket, olyan lépéseket kell tennünk, amelyek a lehető legkevésbé befolyásolják az éghajlatot és a természetet. A rendezvények szervezői a résztvevők és vendégek számára ajánlhatnak még környezetbarátabb lehetőségeket, ami lehetőség az élelmiszergyártásból adódó hulladék és CO2 kibocsátás, valamint erőforrás-felhasználás csökkentésre.

Az élelmiszerek környezeti hatásaiba beletartozik minden, ami az élelmiszerekkel történik, mielőtt azok megérkeznének az esemény helyszínére, beleérve a növények termesztését, a földterület előkészítését (ami korábban természeti terület is lehetett), trágyázást, növényvédőszerekkel való kezelést és a kész étel csomagolását és szállítását is.

Az események sokféle hulladékot termelnek. A különböző típusú hulladékok mennyisége függ az esemény típusától, hosszától és a helyszíntől. Például, ha az eseményen több színpad van, azok felállítás sok hulladékkal járhat. A hulladék nagyon jól látható, ellentétben például a nem látható szén-dioxid kibocsájtással. Ez az egyik oka annak, hogy jellemzően a hulladékok mennyiségének csökkentése az első lépés, amit a rendezvényszervezők megtesznek egy esemény környezetbarátabb lebonyolítása érdekében.

A hulladéktermelés visszaszorításának legegyszerűbb módja az okok megszüntetése. Minél kevesebb cuccod van, annál kevesebb szemetet termelsz!

Az erőforrások és környezet vonatkozásában az energia és a vízfelhasználás két nagy szereplő.

A rendezvényeken energiára szükség van a világításhoz és hangtechnikához, ahogy a főzéshez és az étel, valamint italok tárolásához is. A rendezvények filmezése, a felvételek tárolása, feldolgozása vagy a streaming is energiaigényes, így még ha a vendégek online is vesznek részt az sem jelenti azt, hogy megszűnik az energiafelhasználás vagy szén-dioxid kibocsátás.

Másrészről szükség van vízre az élet fenntartásához, a társadalmi és gazdasági jólét fenntartásához és az ökoszisztéma védelméhez és megőrzéséhez. Ahogy a világ népessége növekszik, úgy nő a vízfelhasználás. A világ szárazabb régióiban a vízhiány egyre hangsúlyosabbá válik és sok helyen a tiszta, friss vízhez való hozzáférés nehézkes. Lettországban nem érzékelhető a vízhiány, de a fogyasztása hatással van különböző környezeti tényezők hatásának csökkentésére.

Kültéri rendezvények esetén a víz helyszínre szállítása energia és munkaigényes. A tervezett felhasználástól függően kezelésre van szükség, ami térítés ellenében vehető igénybe. Forróvízre kül- és beltéren is szükség van, aminek az előállításához sok energiára van szükség, ezért fontos, hogy ne pazaroljuk a vizet, azt az erőforrást, aminek a biztosítására energiát és pénzt fordítanak, ami végső soron több szén-dioxid kibocsátást eredményez. Etikai kérdés is felvetődik: használjuk meggondolatlanul azt, ami jelenleg bőségesen rendelkezésre áll? Természetesen nem kellene. Ráadásul a klíma jelenlegi változásai jóval gyakoribb extrém időjárási eseményeket jeleznek előre. Noha a teljes vízmennyiség valószínűleg elegendő marad, helyi aszályos időszakok előfordulása nagyon valószínű.

Társadalmunk számára a közlekedés, szállítás létfontosságú, annak rendelkezésre állása és hatékonysága az életminőségünkre közvetlen hatással van. Ezzel együtt hozzájárul a klímaváltozáshoz, levegőszennyezéshez és sok helyet foglal el.
2016-ban például a Lettországban termelt üvegházhatású gázok 26%-a közlekedési szektorból származott, ennek 91,3%-a közúti járművektől

Az aranyszabály: kevesebb utazás mindig jobb!

Egy esemény megszervezése mindig egy ötlettel kezdődik: mit szeretnél megvalósítani. Általában a következő lépés a megfelelő helyszín megtalálása.

Földrajzi szempontból egy ideális rendezvényhelyszín elérhető a legtöbb résztvevő és vendég számára gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel. A beszállítók és kiskereskedők számára is egyszerűen megközelíthető.

Az ideális beltéri helyszín energiahatékony, ahol a hő nem távozik gyorsan, ahol a fűtést az igényekhez lehet igazítani, ahol a világításhoz LED égőket használnak, ahol A energiaosztályú berendezések biztosítják a hatékony használatot, ahol ki lehet nyitni az ablakot, ha szellőztetésre van szükség és ahol a szelektív hulladékgyűjtéshez könnyen elérhető tárolók biztosítottak. Az összes érintettet takarékosságra ösztönözheti, ha a helyszínen átalánydíjas megoldás helyett azért kell fizetni, amit fogyasztanak (víz, fűtés, elektromosság, hulladék).

Mindemellett a valóság sokszor az, hogy az épület modern és energiahatékony, de olyan helyen van, ahol a tömegközlekedés nem érhető el. A helyszín elérhető vonattal, de idős, a fűtése bonyolult és drága. Nagy rendezvény esetén megtörténhet, hogy csak néhány helyszín felel meg a környéken, ami azt jelenti, hogy minden más követelmény teljesen irrelevánssá válik, mert egyszerűen nincsen más választás.

Hogyan szervezz természet- és klímabarát rendezvényt?

Amikor eldöntöd, hogy természet- és klímabarát rendezvényt tartasz, előszöris azt szükséges kitalálni, a csapatból ki lesz felelős a zöld alapelvek megvalósításáért. Kisebb esemény esetén mindennek a felügyeletére egy fő elég lehet. Más esetekben a felelősségek megoszthatók, egy felelős személy kijelölhető, hogy biztosítsa a zöld vendéglátást, másnak kiadhatóak a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatok, míg egy másik kolléga biztosíthatja, hogy legyen elég elektromos áram, de pazarlás ne történjen.

Az esemény alatt és kifejezetten a végén szükséges az elfogyasztott erőforrások és termelt hulladékok mérése és az eredmények feljegyzése – minden jegyzet és becslés segít legközelebb még fenntarthatóbb döntéseket hozni a következő alkalommal. Például nagyjából kiszámolható, hogy vendégenként vagy résztvevőnként mennyi szén-dioxid termelődik. Az események által hozzávetőlegesen termelt szén-dioxid mennyisége ITT kiszámítható.

A tervezés első lépéseként készíts ellenőrzőlistát, hogy biztos lehess abban, hogy természet- és klímabarát! A tervezett rendezvény paramétereit rögzítheted, hogy a rendezvény mind az öt fő szempontja tekintetében javaslatokat kaphass. Minden szemponthoz letölthető ellenőrzőlista is. A természet- és klímabarát esemény kézikönyvben minden ajánlás megtalálható.