Ládák Magyarországon

A geoláda általában egy változó méretű tároló. Minden láda tartalmaz egy jegyzetfüzetet (úgynevezett logbookot), egy tollat vagy ceruzát és apró cseretárgyakat, amelyeket a ládázók hagynak benne. A ládák mindegyikének egyedi GC-kódja van. Fából készült érméket, ún. SWG-ket is találhatsz a ládákban. Ezeket nyugodtan megtarthatod emlékbe.

A bűvös hatos és a kajárpéci Grand Canyon

Ismerd meg a Sokorói dombvidék szurdikját! Ez a természeti képződmény, több mint 300 éves. A helyi agyagbányászatot és a területen emiatt kivágott erdőt követő heves esőzések alakították ki ezt a ma is látható geológiai képződményt. Az évtizedek során újra kialakult vegetáció számos állat ás növényfajnak ad otthont. A ládához vezető ösvényen végighaladva megfigyelheted az április és június között virágzó, védett bíboros kosbort és a helyi jelentőségő hatos tölgyet.

A természet küzdelme

Ez a Mecsekben rejtőző láda egy felhagyott bánya területén található, aminek víztornyát a 80-as években felrobbantották. Sajnos a terület rehabilitációja elmaradt, így valós rekultivációra nem került sor. A helyszínen megfigyelhetjük, hogyan a robbantás után otthagyott maradványokat hogyan ölelte körbe újra a természet.

Az alumínium italosdoboz útja

A 2010-ben világszerte ismertté vált Kolontár sajnos nem természeti adottságai miatt kapott hirtelen figyelmet. A vörösiszap katasztrófa helyszíne, remekül bemutatja számunkra az emberi gondatlanság következményeit. Ha ennek a ládának a keresésére indulunk, megismerhetjük az emberekre és az élővilágra is veszélyes, erősen lúgos vörösiszap útját és megfigyelhetjük az évekig tartó helyreállítási munkálatok eredményét, Kolontár újjászületését.

Gömörszőlős, az ökofalu

A picike faluban található Ökologiai Intézet által elindított fenntartható faluprogram keretében számos kulturális jelentőségű épületet, műhelyt sikerült megmenteni. Az Intézet fő célja, hogy megismertesse az emberekkel, hogyan tudnak meglévő erőforrásaikból gazdálkodni, anélkül, hogy többet vennének el, mint amennyi rendelkezésükre áll. A falu és környéke remek példát állít ennek, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a mélymulcsos gazdálkodással, a permakultúrás kerttel vagy akár az őshonos állattartással. A láda keresésére indulva pedig felfedezhetjük a falu melletti dombok között rejtőző több százéves gyümölcsöst is.

Gyöngyvirágos-tölgyes

Ez a láda egy helyi jelentőségű természetvédelmi területre fog elkalauzolni. Az itt található erdő, az egyike a valamikor itt található hatalmas erdőségeknek és számos hazánkban őshonos állat- és növényfajnak nyújt menedéket. Remek helyszín az elcsendesülésre vágyódó vándorok számára. Pihenj meg és engedd, hogy átjárja érzékszerveidet a virágok illata és a madarak éneke!

Őskohó a természet ölelésében

Gyere és ismerd meg Európa egyik utolsó őskohóját. Ennek a ládának a megtalálása a régmúltban is elkalauzol minket, amikor az acélipar még csak kibontakozóban volt. A kohászati műemlék és környéke megmutatja, hogyan használták ki az emberek a természet adta lehetőségeket, valamint azt, hogy mennyire fontos egy terület valódi rehabilitációja, helyreállítása.

A magyarországi tevékenységeket a Magyar Természetvédők Szövetsége vezeti

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld barátai hálózat magyarországi tagja (NSC-FoE HU) több mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége. Fő célja a természet egészének védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. Az 1989-ben alapított szövetség tagjai Magyarország minden megyéjében jelen vannak és küzdenek természeti értékeink megóvásáért, a környezeti terhelések megelőzéséért. Az NSC-FoE HU tagja különböző európai és nemzetközi hálózatoknak; ezek közé tartozik a Föld barátai, a CEE Bankwatch, a CEEweb for Biodiversity, a CAN Europe, az Eurodad, az Európai Környezetvédelmi Iroda és a Természetvédelmi Világszövetség.